De FNV maakt zich grote zorgen over de toenemende ontduiking van de uitzendcao. Bedrijven verdienen volgens de vakbond miljoenen via schijnconstructies met als doel de uitzendcao te omzeilen.
Dit zegt vakbond FNV in een maandag gepubliceerd rapport over het fenomeen ‘contracting’.
Bij contracting ontslaat een bedrijf eerst zijn werknemers die veelal onder een cao vallen, en besteedt vervolgens (een deel van) de productie uit aan een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau. ,,De werknemers zijn hiervan de dupe. Zij vallen niet meer onder de cao van de opdrachtgever en ook niet onder één van de uitzendcao’s.
De contractor kan arbeidskrachten in dienst nemen tegen minimale arbeidsvoorwaarden zoals het minimumloon en het minimumaantal vakantiedagen”, aldus de FNV.
Het gevolg is ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden, verdringing en onderbieding, stelt de vakbond. ,,Bovendien zorgt contracting voor sociale uitsluiting. De flexkrachten doen hetzelfde werk als de vaste werknemers of uitzendkrachten, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.”
Contracting is een legitieme handelwijze, die niet als ontduiking en ontwijking is aan te merken, zegt ondernemingsorganisatie VNO-NCW maandag in reactie op het FNV-rapport.
Uitbesteding via 'contracting'
In het rapport beschrijft de FNV voorbeelden van bedrijven die 'contracting' hebben geïntroduceerd. Het meest in het oog springend is volgens de vakbond PostNL dat zijn pakketdiensten voor een groot deel heeft uitbesteed. ,,De schijnconstructie levert PostNL miljoenen euro’s per jaar op. Maar ook Groningen Shipyard en bedrijven in vleesverwerkende industrie, agrarische sector, logistiek, en metaal en techniek maken gebruik van de constructie.''
Aanleiding om het rapport naar buiten te brengen is de nieuwe uitzendcao die de FNV met brancheorganisatie ABU afsprak en die geldt vanaf 30 maart. Daarin krijgen uitzendkrachten vanaf dag één het cao-loon van vaste krachten in het bedrijf dat inleent. ,,Nu eindelijk is afgesproken dat alle uitzendkrachten vanaf de eerste dag het loon van de inlener krijgen, zijn de uitzendbureaus allerlei constructies en bv’s aan het optuigen om dit te omzeilen'', constateert FNV-voorzitter Ton Heerts.
PostNL en Groningen Shipyard waren maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl